среда, 21. август 2013.

ZANOKTICE lecenje i nega

Zanoktice ruže svaku ruku, čak i kad imate lepe i lepo namazane nokte, izgledaćete neuredno i zapušteno. Ali nije problem samo u estetici. Zanoktice moraju da se leče kako ne bi došlo do infekcije, što vodi u gnojnu upalu, koja je izrazito neprijatna i bolna i može dovesti čak i do gubitka nokta.
– Zanoktice se javljaju usled upalnog procesa na korenu nokta, a nastaju kad tanka kožica koja pokriva koren nokta naglo pukne. Do pucanja dolazi zato što nokat raste mnogo brže nego kožica, pa se ona razvlači dok ne pukne i dok se ne stvori ranica. Ako upalu ne počnemo da lečimo na vreme, ona će se proširiti pod sam nokat, što će još više pojačati bolove .
Zanoktice se najlakše pojavljuju kad je koža oko noktiju isušena. Tada se gubi prirodna masnoća koja im daje elastičnost, a tome naročito pogoduju niske temperature i jak vetar. Zato je važno da zimi što češće mažete ruke hidratantnim i hranljivim kremama. Naročito je dobar vitamin E u kapsulama.
Probušite kapsulu i masirajte zanoktice uljem iz nje. 
 Kad čistite kuću agresivnim hemikalijama ili nešto ribate vrućom vodom, obavezno stavite zaštitne rukavice. Po hladnom vremenu i jakom vetru takođe nosite tople rukavice.
 Ruke moramo da peremo, ali ako to radimo više od deset puta dnevno, ne gine nam dermatitis, čiji su simptomi crvenilo, svrab i perutanje. Da se to ne bi dogodilo, ruke nemojte prati vrelom vodom jer ona momentalno izvlači svu vlagu iz kože. Koristite blage sapune, najbolje s glicerinom i posle svakog pranja dobro obrišite ruke mekanim peškirom. Pritom pazite da vam koža oko noktiju ne ostane vlažna.

Нема коментара:

Постави коментар